A típusra jellemző hifi elemzése, bemutatása

Az alapmodell egy kazettás magnót tartalmaz, cd tár vezérlési lehetőséggel. A hangszórók, számszerint 4db az első és a hátsó ajtókban foglalnak helyet, elől 16-os, hátul 13 (?)-as nagyságúak. A képek magukért beszélnek, műanyag kosaras , minimálmágnes, egyutas kivitel, háttérzenélésre alkalmas, de másra nemigen :( Azért szomorú,hogy ennyi pénzért legalább egy kétutas szettet építhettek volna bele, nemhiszem,hogy a magassugárzó és 1 db kondi túl nagy költség lett volna a cégnek.


Gyári hangszórók:

Az első ajtóban egyszerű papírmembrán, dupla kónusz, amivel némi magassugárzást akartak elérni. Nem sikerült. Gyárilag van ugyan egy párhuzamosított hangszorókábel szakasz az ajtóban, azonban ezen sem hangváltó, sem hangszóró nincs, csak a SOL modelleknél. A SOL és e-feletti modellek már 6 hangszórósak, tehát kaptak egy plusz magassugárzót. Nemtudom a képek mennyire mutatják, de  a hangszóró háza egybe van fröccsöntve egy kiemelő kerettel és ez a keret van az ajtóra szegecselve. Ennek az  érdekes  hangszórókosárnak a későbbiek során még érdekes haszna is lehet, de mindent a maga idejében:) Bár ennyiből már könnyen kitalálható,hogy vagy marad a gyári  cucc, vagy valamilyen keretet kell gyártani a beszerelendő hangszórónak. Esetleg az ajtóra is csavarozható a hangszóró keret nélkül, de ekkor kb 3-4 cm lesz a kárpit és a hangszoró között, így a hangszóró hatásfoka és minősége nem lesz valami jó. Drasztikus megoldás lehet még az is,hogy a gyári hangszórót kivágjuk ebből a műanyag keretből és mintegy kiemelő gyűrűnek használjuk csak. A megoldás csak az autó eladásakor lesz kicsit kelemetlen.

                                   
          Ez volt a gyári hangszóró:)                                              Ez pedig itt a hangszóró helye az ajtóban
A gyári hangszórókGyári fejegységek:


Erről sokat nem akarok írni, az alap kazis fej egy háttérzenélésre alkalmas fej, semmi több. A kazi részét mazohistákon kívül nemhiszem,hogy sokan fogják használni. Rádiórésze elég jó, RDS-t és az alap TA/TP-s szabványokat ismeri. Van benne Bass/Treble/Fader/Balance állítási lehetőség, hangja enyhén loudness jellegű :) Integrált kijelzője van, amin a rádió ügyesbajos dolgain kívül kijelzi az időt, külső hőmérsékletet, az átlagsebességet, átlagfogyasztást, pillanatnyi fogyasztás, illetve ezeket még lehet kombinálni. Eleinte ezek nagyon hasznos dolognak tünnek, de az első pár 1000 km után az ember már szinte fejből tudja a fogyasztást, így hosszútávú haszna nincs a cuccnak. A fej cdtárat is kezel, amely lehet gyári illetve kezel néhány kommersz típust is, ezekről később!

A cd-s fej nemsokban tér el a kazistól, értelemszerűen lehet programozni, van benne Scan, Repeat, miegymás, a hangja egy jó átlagos. Az USA-ból rendelhető utángyártott CD-s fej is, ami nem tartalmaz LCD kijelzőt, erről később olvashattok.

RCA kimenettel egyik fejet és a cdtárat sem ruházták fel, marad az erősített kimenet tovább erősítése (zajkeltés..) vagy esetleg barkács a fejegységben, jelszintű kimeneti pontot keresve. Toyota fejegységeket 3 cég gyárt, a Fujitsu Ten, Mashitsa és a Panasonic, az EU modellekben az utóbbi márka található
.A gyári alap kazis fejegység


A gyári cds fejegység

A gyári GPS-es fejegység


Gyári cd/gps fejegység
(forrás: Toyotaclub.hu fórum)

Kiderítettem,hogy az egész lelke egy útolag az anyósülés alá beszerelt TNS300 SatNav  DVD, amit aztán rákötnek a
gyári kazis/cd-s fejre.
Cd-tárak (gyári és kompatibilis):

A felszereltségtől és a modelltől függően lehet kérni cd-s fejegységet, illetve cd tárat is, amelyet az ülés alá szerelnek fel, ezt értelemszerúen a kazettás fej is kezeli.Lehetőség van még egy spéci cd váltó beszerelésére is, ami a hamutál feletti rekeszbe kerül, erről azonban sok Toyota kereskedés nem is tud, holott elvileg a katalógus része. Állítólag csak a SOL modellekhez rendelhető. Ezenkívül szintén a SOL modellekbe rendelhető GPS, ami szintén modifikált fejegységet igényel. Itt csak tippjeink vannak, valószinű ehhet a típushoz csak a műszerfalba, a hamutál fölé építhető cdtár rendelhető/használható. A gyári fej relative sok tárat kezel, bemutatnák néhányat.
gyári cd tár az ülés alá

gyári cdtár a hamutál fölé

All Toyota (1996 on) - with Fujitsu Ten/Matsushita radios - Pioneer Option
Pioneer CDX-T670 disc CD changer


All Toyota (1996 on) - with Fujitsu Ten/Matsushita radios - Sony Option
Sony CDX-T69 6 disc CD changer


Toyota - 6 Disc MP3 Changer
Sony CDX-T70MX 6 Disc MP3 Changer and Interface package for Avensis, Corolla, Picnic, RAV4 & Yaris models compatible with the Fujitsu Ten & Matsushita radios.